Reactie pagina leuk dat je mijn pagina gevonden hebt. welkom 25/07/2022 by Regien Stomphorst Uncategorized 13
Enthousiast over Het Veluwebataljon
Het Veluwebataljon is een boeiend boek waarin grote thema’s op bijzondere wijze wordt beschreven. Thema’s oorlog, kolonialisme, hoe goed en fout altijd in de context bekeken moet worden, maar ook de vraag of wij verantwoordelijk zijn voor de daden van onze familieleden. Het geheel is boeiend en makkelijk te lezen. De scherpe humor van Jolien is heerlijk.
Dit boek zou uitstekend geschikt zijn op iedere literatuurlijst van middelbare scholieren. Het bespreekt actuele thema’s op een eigentijdse wijze. Het prikkelt tot nadenken over grote thema’s. Bovenal leert het de lezer meer over koloniale oorlog in Nederlands-Indië.
Dit boek zal met me meegaan volgende week op vakantie in de Drentse bossen. Ik kijk er naar uit om het te gaan lezen. Hopelijk vult het weer een deel van het gat in mijn kennis over onze koloniale tijd en de politionele acties.
Eigenlijk onverteerbaar dat ik tijdens mijn middelbare schooltijd hier geen les over heb gekregen. Mijn inhaalslag begint bij dit boek!
Regien, ik heb het boek met veel belangstelling gelezen. Ik loop in gedachten met mijn vader mee die ook bij de Haantjes diende. Het geeft een aanvullende inkijk in het verblijf en de (schokkende) gebeurtenissen.
Stiekem ben ik jaloers dat je de reis in de voetsporen van jouw oom hebt kunnen maken.
“ Het geheim van het Veluwebataljon” van Regien Stomphorst is gebaseerd op de briefwisseling tussen een avontuurlijke zoon van negentien jaar, die zich als vrijwilliger meldde om te gaan vechten voor het behoud van de kolonie Nederlands Indië en zijn moeder. We zien hoe bij de jonge soldaat de naastenliefde in de oorlog smelt en het vijandsdenken de overhand krijgt naarmate de angst en het slaapgebrek toenemen. En we zien zijn moeder, de weduwe die haar zoon naar de overzeese gebieden ziet gaan zonder ooit terug te keren. Het boek geeft een uniek inkijkje in het leven van een godvrezende familie in het jaar na de bevrijding van Nederland. Het levert ook een belangrijke bijdrage aan de reflectie op de koloniale oorlog van Nederland in een jaar waar in excuses verwacht worden.
Er staat een discussie over het Nederlandse koloniale verleden op LinkedIn.
Wat een boeiend boek. Een doorlezer met diepte. Ik sluit me van harte aan bij de eerder geschreven reacties.
Nog even dit, Regien:
op bladzijde 164 zegt je hoofdpersoon dat ze weigert excuses te maken voor het oorlogsverleden van haar oom. Ze voelt zich er niet verantwoordelijk voor dat haar voorouders andere volken hebben uitgebuit.
Haar opponent vindt dat ze wel medeverantwoordelijk is omdat ze profijt heeft van de uitbuiting.
Symboliseren de slavernij-excuses van het Nederlandse kabinet op 19 december ook zo’n soort medeverantwoordelijkheid?
Dankjewel, ik zal binnenkort inhoudelijk reageren.
De Nederlandse overheid heeft excuses gemaakt voor haar aandeel in de slavernij (via premier Rutte) en ook voor het koloniale verleden (via de koning).
Op bladzijde 148 in mijn roman zegt de Indonesische Amir dat Nederland Indonesië heeft uitgebuit waardoor Indonesië nu arm is en Nederland rijk.
De Nederlandse ik-persoon vraagt: ‘Ben ik verantwoordelijk voor die uitbuiting?
Amir knikt en zegt: ‘Jij en je land profiteren ervan.’
Vervolgens wordt de vraag gesteld of de soldatenoom van de ik-persoon in de koloniale oorlog heeft gevochten om Nederland rijk te houden.
Hebben Nederlandse kinderen en kleinkinderen van uitbuiters al bij geboorte koloniaal bloed aan hun kinderhandjes? En zijn Indonesische kinderen bij geboorte al slachtoffers die gecompenseerd moeten worden voor de koloniale misdaden?
Worden op deze manier de zonden van de vaderen verhaald op de kinderen?
En hoeveel generaties gaat dat door? Slavernij of ook de kruistochten?
Het is een makkelijk leesbaar en een bijzonder verhaal.
Je kunt je goed inleven in het verhaal, je hebt het gevoel alsof je erbij bent.
Ik had het boek snel uit dus dat is een goed teken!
Dit boek verweeft werkelijkheid en fantasie. Het is duidelijk dat het gebaseerd is op historische feiten en geeft de ongemakkelijkheid aan van wie er verantwoordelijk is voor de fouten van het verleden. Zijn dat onze voorouders of ook wij omdat zij profiteerden en dat bij ons heeft achtergelaten? Zeer waard om te lezen.
Vandaag wordt het adviesrapport Deel en Verbind gepresenteerd, door de commissie Versterking kennis geschiedenis voormalig Nederlands-Indië.
Het geheim van het Veluwebataljon brengt in een vlotte leesbare stijl een onderdeel van deze geschiedenis inleefbaar dichterbij en draagt zo bij aan kennis over de doorwerking hiervan in het hier en nu. Lezenswaardig!
Wat een geweldig informatief boek heb je geschreven, Regien. Er is me heel wat meer duidelijk geworden. Jaren geleden heb ik veel stamboomonderzoek gedaan en als ik vragen stelde over Adrie, de tweede man van je oma, kreeg ik altijd ontwijkende antwoorden. Tante Marie heb ik heel goed gekend, want ze was de jongere zus van mijn schoonmoeder. Graag zou ik wat met je emailen, want ik heb ook nog een leuke foto van ‘Teus’ en ‘Aafje’, genomen in 2005 bij een huwlijksjubileum van tante ‘Marie’.
Nadat ik het boek gelezen had heb ik me ook enigszins verdiept in het koloniale verleden, maar daar ga ik nu maar niet verder op in.
Dankjewel, ik heb je n email gestuurd